logo
BLOG (hírek, bejegyzések) - Amit tudni érdemes
Ön jelenleg itt tartózkodik » Blog (Amit tudni érdemes)
<< Vissza a listára
Összehasonlítás
2019-09-25

A tartalomkezelő (CMS) rendszerek főbb különbségei táblázatban tekinthetők meg: objektív összehasonlítás egy szoftverfejlesztő-programozó szemével.

A táblázat után (lejjebb) tanulságos - néhol talán meglepő - olvasnivalókkal találkozunk: más látószögű vélemények is megjelennek, idézetek formájában.

  Nyílt forráskód - "tucat-honlap" Zárt forráskód - egyéni programozás
Az elkészítéséhez kell-e programozói tudás? Nem. (A webes technikák ismerete előny.) Igen.
Hacker-támadások gyakorisága és ennek eredménye Nagyon gyakori. Könnyedén feltörhető, mivel a programkódot (forráskódot) bárki tanulmányozhatja. Ez olyan, mintha a betörőnek megmutatnánk, hogy pontosan milyen zár van az ajtónkon, milyen kulcs nyitja, és körbevezetnénk a lakásunkban, megmutatva neki, hol tud a legkönnyebben bejutni. Ritka. Amatőr vagy alapszintű tudással rendelkező hacker nem tudja feltörni.
A próbálkozások a nehézség miatt ritkák, mivel a hacker-eknek a forráskódot kellene ismerniük - de a forráskód nem ismert, nincs több ilyen, tanulmányozni pedig nem tudja. A profi hacker-ek persze bármit fel tudnak törni - de zárt forráskód esetén nincs olyan könnyű dolguk.
A használata során szükséges-e állandó biztonsági karbantartás? Igen, folyamatosan - mivel egy karbantartás nélküli oldal (WordPress) 9-10 másodperc(!) alatt feltörhető. A tulajdonos számára azonban - amennyiben nem rendelkezik ehhez szükséges ismeretekkel - nem ellenőrízhető, hogy valóban elvégezték-e a biztonsági karbantartást. Ezért a szolgáltatásért havi 20-30.000,-Ft-ot is elkérnek. Ha mégsem végzi el a megbízott, akkor a tárhely szolgáltatója - a tárhely többi "lakója" védelmében - törli az adott honlapot, valamint még - nem kis összegű - büntetésre is számíthatunk a GDPR adatvédelmi jogszabály megsértése miatt. Nem.
Hogyan lehet bővíteni, továbbfejleszteni? Pluginekkel. Minél több a plugin, a honlap annál lassúbbá válik és annál instabilabb, megbízhatatlanabb (egyre nagyobb az összeomlás veszélye). Idővel kénytelen lesz a felhasználó újra megbízni valakit, hogy készítsen másik honlapot a számára - így újabb költségekkel fog találkozni. Könnyedén! Igény szerint vagy szükség esetén bármikor, bármilyen irányú továbbfejlesztés végrehajtható. A testreszabás és annak változtatásai semmi problémát nem jelentenek. A honlap gyors és megbízható működésű marad továbbra is.
A plugin jó nekem, vagy nem jó? Az ingyenes pluginhoz nem szokott biztonsági frissítés készülni, csak a fizetőshöz - ha ugyan a fejlesztőnek van még kedve foglalkozni vele, és nem inkább másikat készít. A havi ajánlott frissítésekkor (vagy ha törölnek, cserélnek plugint), vannak visszamaradó részek, melyek felhalmozódnak és akadályozzák a működést.{Többek között emiatt is szükség lesz idővel új honlapra.} Nincs plugin.

{Bármekkora változtatás esetén sem lesz szükség új honlap készítésére, mert bármilyen fejlesztés elvégezhető a már elkészített honlapon!}
Mennyibe kerül? Amennyiben nem saját magunk készítjük el, az ingyenesnek mondott honlap már nem ingyenes, sőt gyakran irreálisan magas árat kérnek érte. (Az interneten magukat hirdető honlap-készítők leggyakrabban nyílt forráskódú honlapokat készítenek.) Vannak ingyenes pluginek, de a használhatóbbakért - hogy valóban használható legyen a honlapunk - már fizetni kell. Ezt követően pedig kötelezően van havi költség. Kedvező és elérhető áron készítem el - tökéletesen az adott vállalkozásra szabott külsővel és működéssel, valóban az egyéni igények szerint. Nincs kötelező havi kiadás.
Ha bármikor szükség van fejlesztésre, vagy bármilyen változtatásra, {az a már elkészített honlapon elvégezhető, és} garantált, hogy ez is kedvező áron történik. 
Külső megjelenés, képek

Minden szabályozott, mintha meg lenne kötve a kezünk … emiatt sohasem fog pontosan illeszkedni a szükségleteinkhez! Nem lehet megjeleníteni bármit; csak sablonokat lehet használni. Még a feltölthető képek mérete is pontosan meghatározott.

(Gyakori reklámszöveg, hogy "a megrendelő igényei szerint" és "egyedi", de ezek csak szavak, mivel maga a rendszer képtelen megfelelni ezen elvárásoknak - akár külsőben, akár működésben - az előre gyártott elemek merevsége miatt.)

Bármi megjeleníthető bármilyen formában - minden kötöttség nélkül, teljesen szabadon!

Valóban (és nem csak a szavak szintjén) az egyéni igények szerint, testreszabottan, profi kivitelezésben készül. 

Betöltési sebesség a Google mérése szerint 64-75% amikor már több plugint tartalmaz, mert a pluginek lassítják. Pluginek nélkül 90-100% - de igazán használhatóvá csak pluginekkel lehet tenni! 94-100%

Összegezve:

a nyílt forráskódú rendszerekre jellemző a lassú oldal-betöltődés, a sablonosság, az erős behatároltság, és hogy nincs biztonság;

a zárt forráskódú rendszerek jellemzője, hogy tetszés szerinti formára idomul - ezért valóban testreszabott (külsőben is, működésben is), gyorsabb működésű és biztonságos.

 

 

További tanulmányozásra ajánlott:

 

 

Az író - egyetemi oktató, kutató, és több, mint 20 éve gyakorlati szakember marketing területen - tapasztalatokon alapuló véleménye nyílt forráskódú, gyakran használt rendszerről itt olvasható:   15 ok, amiért NEM érdemes WordPresst használni

Idézetek ebből a cikkből:

"Az eredetileg blogplatformként működő WordPress mára a világ legnépszerűbb CMS-évé (adatkezelő rendszer) nőtte ki magát, azonban mi mégsem használjuk" {marketing tanácsadó céggel rendelkezik az író}

"Hatalmas kockázat, és soha nem tökéletes eredmény egy ilyen munkának a terhe. Csak azért, mert valami népszerű, még nem feltétlenül jó is"

"... miért is ne szerződtetnél egy webprogramozót, aki az első lépéstől kezdve egy olyan webhelyet készít neked, ami minden szükségleted kielégíti mindenféle plugin nélkül? Aki egy olyan egyedi forráskódot készít, amire senkinek nem jut eszébe spamet vagy vírust írni?"

"Nehéz kiemelkedni a tömegből, és még egy jó designer sem tehet sokat ennek érdekében, ha a WP korlátai között kell dolgoznia."

 

 

 

Az előbbiekben idézett, - doktori iskoláját most végző, - elismert szakember szintén végzett összehasonlítást a nyílt és zárt forráskódú rendszerek között:

 

"A honlapkészítés különböző fajtái 

Az Open Source CMS rendszerekre való honlapkészítés (WordPress, Joomla stb.) 
Az open source alapú honlapkészítés igazából csak egy sablon összekattingatása, nem igazi honlapkészítői, programozói munka. Ennek ellenére igen sokszor hatalmas összegeket elkérnek egy WordPress vagy más, egyébként ingyenes sablon beállításáért, amit ezek a cégek honlapkészítésnek neveznek. Ezen rendszerek nem véletlenül ingyenesek, rengeteg hátrányuk van... 

Egyedi forráskódú honlapkészítés
Az egyedi forráskódú CMS rendszerekre alapozott honlapkészítés az igazi programozói munka. Sajnos én nem vagyok webprogramozó, de azon szakemberek, programozók munkáját nagyra becsülöm, aki egyedi forráskóddal készít honlapokat. Elvállalhatnám én is ügyfeleim honlapkészítési munkáját, egy WordPresst én is össze tudok kattingatni, sablonból bármikor. Pénzt is kérhetnék érte. De nem teszem. Számomra fontosabb az, hogy olyan honlapkészítő céggel dolgozzanak együtt ügyfeleim, akik valóban erős, jó honlapokat készítenek nekik, egyedi, minőségi forráskódú CMS rendszerek segítségével.

 

... a honlapkészítő cégek nagy része kihasználja az ügyfelek laikusságát. Gyakran látom, hogy open source, nyílt forráskódú, ingyenes rendszereket, mint a WordPress, a Joomla (és sorolhatnám még, ezeket az online marketingben eredményeket elérni kívánó cégek számára tiltott rendszereket,) milliós összegekért adnak el, a megvezetett vevőnek." (https://www.matebalazs.hu/honlapkeszites-cikkek.html)

 

 

Tovább is olvashatunk még... Érdemes!

 

"Igazán nem nagy munka összerakni egy ilyen honlapot, ahogy építhetsz házat is raklapból, viszonylag könnyen és olcsón is. Ugyanilyen a WordPress és Joomla honlap is. Ha a honlapkészítő ügyes saleses, akkor eladja sok pénzért a raklapházat. Kívülről háznak tűnik, van oldala és teteje is, de ha használod, rájössz, nem ugyanaz, mint a tégla ház. De miért is raklapház a WordPress és más open source honlapok? Nézzük végig a valóságot!

 

A WordPress és a biztonság

... A WordPress és a Joomla olyan méretekben elterjedt CMS-rendszerek, hogy érdemes rá vírust írni. Számos olyan biztonsági rés létezik, amiket bármelyik hacker képes megtámadni és komoly károkat okozni több millió WordPress oldalon világszerte. A behatolás általában észrevétlenül történik, és a weboldal tulajdonosa nem értesül róla, csak miután már túl késő. Lehet, hogy csak a háttérben felnőtt tartalmú hirdetéseket küld majd ki a honlapod a nevedben, de az is lehet, hogy a honlap visszaállításáért kérnek majd pénzt tőled.

...
a WordPress blog posztoló rendszer (még ha ki is van kapcsolva) folyamatos brute force támadások alatt áll. Összegezve tehát a WordPress egyszerű célpont a hackerek és egyéb rosszindulatú személyek számára

 

WordPress pluginek, azaz beépülő modulok

Több száz plugin- és témafejlesztő csatlakozott már a wordpressesek táborához. Ez elsőre pozitívumnak tűnhet, azonban közel havi rendszerességgel új WordPress frissítés érkezik, amely rákényszerít arra, hogy az egész rendszer frissítését elvégezd. Ezek a frissítések gyakran szó nélkül automatikusan letiltják a bővítményeidet, amíg a fejlesztők fel nem zárkóznak a legújabb frissítéshez. Ez azt jelenti, hogy ha te valami egyedit fejlesztettél bele, a legapróbb kis változtatást is, akkor akár minden frissítésnél újra fizetned kell a fejlesztőnek, hogy azt az új rendszerhez optimalizálja. A fejlesztők folyamatos alkalmazása pedig több befektetett pénzt és időt jelent.

 

Limitációk

A WordPress beépített css/kódolási keretrendszere azt jelenti, hogy kizárólag a támogatott formátumot és szerkezetet alkalmazhatod (ha nem akarsz részletes és igényes programozásba kezdeni). A befektetett munka során az ember jogosan teszi fel magának a kérdést: „Akkor miért nem kezdtem inkább a semmiből felépíteni már az elején?”

 

Ömlesztett, hibás kód

A harmadik féltől származó modulok és alkalmazások drasztikusan lefoglalhatják a rendelkezésedre álló erőforrásokat. Mivel a WordPress nem rendelkezik saját hivatalos fejlesztői csapattal, a különböző problémákra a közösségi fórumon kell megoldást keresni." (Ezeknek a fórumoknak a nagy része nem magyar nyelvű. - írja ezt az író máshol.) "Természetesen ez egyáltalán nem garantálja, hogy feltett kérdésed válaszra vagy fennálló hibád megoldásra lel majd.

 

Kreativitás

A karakterkészletek, elrendezés és az egész oldal szigorú CSS határok közé van zárva...

 

Keresőmotorok, keresőoptimalizálás

A SEO, azaz a keresőoptimalizálás rendkívül fontos szempont, és habár több Wordpress modul is azt ígéri, hogy optimalizálttá teszi oldaladat, általában maga a kód sincs optimalizálva, az oldalak lassan töltenek be, és a Google nem fog több rétegnyi WordPress kódot átolvasni – így jó keresői rangsorolásra sem számíthatsz. A Wordpress oldalakat ráadásul gyakran spam-oldalaknak alakítják ki, amelyeket a Google könnyedén feketelistára tehet. Nem beszélve arról, ha esetleg kitalálsz valami kis trükköt, amit belefejlesztenél weboldalad keresőoptimalizálása végett a kódba, azt a szabályoknak megfelelően vissza kell töltened a rendszerbe, így máris letöltheti konkurenciád, nem vagy előrébb vele…

 

Hostolás

Sok tárhelyszolgáltató nem fogad be open source kódokat, főleg azok, akik a szervereket szeretnék biztonságban tudni és a keresőoptimalizálásnak is alapot adni a gyors szerversebességgel. A gyakori vírustámadások az egész IP címet spam listára tehetik, így nem fogsz tudni leveleket sem küldeni saját domain nevedről….

 

Ár

Annyit kapsz, amennyit megfizetsz, a WordPress pedig ingyenes – ez nem igényel több magyarázatot! A régi magyar mondás, „olcsó húsnak híg a leve!” itt is nagyon igaz. Annyi a különbség, hogy WordsPresst preferáló honlapkészítőd, vagy marketing ügynökséged esetleg mindezt baromi drágán adja el neked."   (Idézet innen: 10 ok, amiért NEM érdemes Wordpress-t használni)

 

 

 

"A jó programozók elmentek „nyugatra”. Kik maradtak? A WordPress sablonokból honlapokat összekattingató, magukat programozónak nevező vállalkozók, na meg persze a ritka kivétel, aki valamiért ragaszkodik hazájához, maradt és minőséget ad. Nos, őket keressük."   (Idézet innen: https://www.matebalazs.hu/milyen-a-jo-honlapkeszito-ceg.html>)

 

 

 

 

Nézzük meg, hogy mi történik és mire számíthatunk, ha feltörik a weboldalunkat:  https://hbf-webstudio.hu/blog.php?cikk=8#cikk

<< Vissza a listára